En Introduktion Till 4g-Teknologin

4G har kallats för ett stort tekniskt framsteg och tanken är att det ska göra dataöverföring betydligt snabbare än tidigare tekniklösningar. Namnet står för att det är den fjärde generationens kommunikation via mobil. 4G är alltså efterföljare av de tidigare 3G-lösningarna. Tanken är att trådlös 4G-teknik ska göra att fler och fler kan utföra bandbreddskrävande aktiviteter med sina mobiltelefoner. För att utvecklingen ska kunna fortsätta i samma takt som den har gått de senaste åren är 4G en nödvändig fortsättning på tekniken.

4G-teknologin

Mobiltelefonen en underhållningsmaskin

För bara ett tiotal år sedan var mobiltelefonen främst en enhet som användes till samtal och textmeddelanden. Det har förändrats totalt under 2000-talet. Numera är de underhållningsmaskiner packade med olika appar och verktyg, vilket gör att det har uppstått helt nya behov. En streamingapp kräver rejält med bandbredd för att den ska flyta normalt och om du vill ladda ned större filer behöver du ett snabbt internet om du inte vill vänta i flera timmar. 3G-teknologin var en stor förbättring jämfört med tidigare metoder, men våra medievanor har redan sprungit ifrån den. Numera vill vi titta på strömmande videos när vi sitter på bussen och ringa videosamtal på jobbet. 4G är svaret som ska ge oss förutsättningarna för den mobiltäckning som efterfrågas. En annan orsak till att det krävs snabbare uppkoppling i mobiltelefonen är att det mesta ökar i upplösning och kvalitet. Våra telefoner har mer pixlar vilket gör att bilderna kräver mer utrymme – och om du vill skicka den till en vän behöver du ett snabbt internet och problemfri täckning. Vi ställer högre krav på videos, att titta på pixliga .3gp-filmer duger inte längre. Nu vill vi ha HD även i mobilen. Allt detta kan bara bli verklighet med den 4G-teknologi som nu håller på att utvecklas. Just nu håller utvecklingen bland annat på att bygga ut för ökad 4G-täckning i Sverige.

3G och 4G en jämförelse

För att göra en konkret jämförelse mellan 3G och 4G uppskattas det sistnämnda vara i genomsnitt tio gånger snabbare sett till nedladdningshastighet. Medan dagens 3G-uppkopplingar maximalt brukar ligga på 10 megabit i sekunden kommer 4G att nå över 100 megabit. Det gör att högupplösta videor kommer att ladda utan problem och du kommer att kunna ladda ned normalstora appar och filer på ett ögonblick. På så sätt kommer den mobila uppkopplingen att i allt större utsträckning likna det fasta bredbandet, vilket ytterligare förstärker trenden att allt mer av internet flyttar ut till mobila enheter.

Vad som får klassas som 4G bestäms av ITU-R, en internationell avdelning som riktar in sig på mobilteknologi. De har tagit fram riktlinjer som specificerar vilka krav som ställs på 4G-teknologi. I korthet handlar det om att det ska vara tillräckligt snabbt – omkring 100 megabit i sekunden – och att det ska fungera med nästa generations mobiltelefoner och surfplattor. Ännu har 4G inte ersatt 3G, mycket på grund av att alla enheter inte stödjer den nya tekniken, men det är sannolikt bara en tidsfråga innan övergången mellan den tredje och fjärde generationens mobilkommunikation sker.

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet