10 förutsägelser om IoT för 2016

sakernasInternet

IoT (Internet of Things) är ett enat begrepp för att förklara utvecklingen där fordon, maskiner, elapparater och andra ting (även människor) tillförses med sensorer och datasystem.

För att nämna några:

 • Bilar som kör av sig själva.
 • Tracking/spårning av försändelser som paket.
 • Lagerhantering för stora e-butiker.
 • Mobiltelefoner som synkar med allt från ljussensorer till våra springskor.

4G täckning och 4G bredband har till hög grad bidragit till att IoT-utvecklingen kommit så långt som den gjort de senaste åren.

 1. Utmaning att få saker från olika tillverkare att synka
  I takt med att dagens prylar utvecklas till robotar, där vi kan få ut mycket mer än produktens enkla anledning, ökar även kravet på att saker i vår omgivning och vardag ska synka med varandra. Vi kommer därför att få se ett nytt sätt att samarbeta mellan olika tillverkare och företag. Mobilt bredband kan exempelvis behöva synka med såväl fysiska platser som produkter från olika tillverkare.
 2. IoT kommer att finnas precis överallt
  Experter hävdar att IoT kommer att bli lika viktigt som elektricitet inom det närmaste året. Vi kommer även att se hur tillverkare och utvecklare ändrar fokus från IoT på produkter till att fokusera på själva värdet i att deras fullständiga service och data kommer att användas för att möta kundernas förväntningar på bästa möjliga sätt.
 3. IPv6 (Internet Protocol)
  Det här är den senaste utvecklade versionen av IP-system som identifierar och lokaliserar datorer över internet. Versionen är tänkt att ersätta IPv4. Om IPv6 blir av under det kommande året kan det faktiskt bli så att det lägger grunden för en helt ny nivå av IoT. Från små smarta bilar till massa bakomliggande faktorer.
 4. Nya typer av affärslösningar
  Företag och verksamheter behöver möta konsumenternas krav på effektivitet och teknisk användning. Service och tillgänglighet kommer att förflyttas till en ny nivå där expertis inom IoT kommer att användas för att tillgodose kundernas krav och förväntningar.
 5. Säkerheten
  Den nya tekniken med ökad uppkoppling bidrar också till de största hoten mot data- och cybersäkerhet när du är på internet, vilket kommer skapa ett ännu större fokus på avancerade säkerhetsprogram.
 6. Virtuell verklighet
  Vad som inom teknologin brukar kallas för virtuell verklighet (virtual reality) syftar till en simulerad verklighet där användaren även kan interagera. Vi har hittills sett tekniska innovationer som Google-glasögon samt videospel och utvecklingen kommer fortsätta att leverera häpnande simulerade verkligheter.
 7. Drönarteknik
  Inom branschen brukar man tala om sensorteknologi där drönare används som flygande objekt med olika ändamål och syften. E-butiken Amazon är bland annat förespråkare för att introducera drönare i vardagen och har färdiga planer på att leverera sina produkter just genom drönarteknik.
 8. IoT och kunden
  IoT utvecklingen ger företag enorma möjligheter när det gäller kundförståelse. Insamlad data kommer i allt högre grad användas som grund för strategiska affärslösningar gentemot kunder och marknad.
 9. M2M-strategier
  M2M står för är en typ av modern teknik där system sammankopplas (enheter) och förmedlar användbar information till företag eller privatpersoner. M2M-kommunikationslösningar har stor potential 2016 och är ett av de teknikområden som vuxit sig stort under kort tid, framförallt tack vare den ökade uppkopplingen.
 10. LPWAN-teknik
  Low-Power network är ett slags telekommunikationsnätverk med syftet att tillåta längre kommunikationer till få bits. Experter hävdar dock att tekniken har långt kvar innan den kan introduceras på riktigt, vilket innebär att vi 2016 inte kommer märka av någon buzz gällande LPWAN-teknik.


Vi går mot en alltmer automatiserad värld och i denna sammanfattade lista har du fått en snabbgenomgång i vad vi har att vänta under 2016 och längre fram i tiden. Är du företagare kan det vara bra att känna till utvecklingen av IoT för att ständigt ligga i framkant.

Leave a Comment

Hoppa till verktygsfältet